Festina

Festina – Spanska kvalitetsklockor med schweitzisk bakgrund

Om du är intresserad av kvalitetsklockor vet du att Schweiz är landet att hålla utkik efter. Men visste du att Festina faktiskt kommer från Schweiz?

Festinaklockor är kända för sin väldigt höga kvalitet. Och det är ju inte så svårt att förstå med tanke på att Festina egentligen är ett schweitziskt varumärke från början, som så många andra kvalitetsklockor.

Stigande ordning

1-48 of 95

Sida:
  1. 1
  2. 2

Stigande ordning

1-48 of 95

Sida:
  1. 1
  2. 2

Festina klockor

Är du en cykelentusiast känner du kanske till att Festino är officiell tidtagare för den franska cykeltävlingen «Tour de France» och italienska «Giro d´Italia».

Utöver denna sportiga prestige har Festina i flera år sponsrat många cykelteam som gjort väldigt bra ifrån sig i internationella tävlingar. Men det hela började faktiskt i Schweiz, för även om Festina numera är ett spanskt varumärke drevs företaget under 20 år från Alpernas land. Så låt oss gå närmare in på detta klockmärkes intressanta historia och ta en titt på vilka snygga Festina klockor som säljs i Sverige just nu.

Schweizisk kvalitet

Festina grundades i den lilla byn La Chaux-de-Fonds, som ligger på gränsen till Frankrike – inte så långt från den gastronomiskt världskända byn Dijon som ju ligger i närheten av en annan kulinarisk huvudstad: Lyon.

Schweiz är känt för sina många duktiga klockmakare och märket Festina skapades redan 1902. Namnet härstammar från den latinska frasen «Festina Lente», som betyder «att skynda långsamt».

Ett originellt och passande namn för ett klockmärke. Men hur i all världen hamnade ett Schweiziskt märke i Spanien?

Miguel Rodriguez

Det är här som historien om Festina förvandlas till en personskildring, for nu kommer vi nämligen in på sydspanjoren Miguel Rodriguez.

Rodriguez kom ursprungligen från färgrika Andalusien, men flyttade tidigt till Barcelona. Detta blev länge basen för denne unge man, men han blev inte kvar i Spanien särskilt lång tid. Rodriguez var på jakt efter nya upplevelser, vilket av någon anledning förde honom till Schweiz.

Här bekantade han sig med den schweiziska klockindustrin, och det lilla märket Festina Genom en god vän, som menade att det var viktigt att ha en bra schweizisk klocka under tiden han befann sig i alplandet, fick han först höra talas om märket Festina.

Ett besök i Schweiz

Schweiz är såklart känt för sina många vackra klockor, men även för sina berömda juveler. Och det var just en juvelerare som tipsade Rodriguez om Festina. I en exklusiv smycke- och klockbutik i Genève hittade Rodriguez en Festina-klocka som passade plånboken. 150 schweiziska franc ville ägaren ha för klockan.

Rodriguez var väldigt bra på att pruta och lyckades få ner priset till hälften innan han slog till och köpte den schweiziska kvalitetsklockan.

På en av sina hemresor till Barcelona fick en spansk affärsman upp ögonen för den attraktiva Festina-klockan och bad om att få köpa den.

Rodriguez var en listig räv och sålde klockan för dubbelt så mycket som han själv köpt den för – kanske med tanken om att resa tillbaka till Schweiz och skaffa sig en annan modell för under halva priset.

Men det som hände skulle komma att förändra framtiden för Rodriguez – och klockmärket Festina – för alltid.

Schweizisk klockexport

Den spanske affärsmannen blev så nöjd med sin Festina-klocka att han bad Rodriguez om att genast sätta sig på tåget till Schweiz och köpa ytterligare 15 klockor.

Sagt och gjort!

Festina-klockorna köptes in för 60, 70 schweiziska franc och såldes sedan vidare för minst dubbelt så mycket. På bara ett par veckor tjänade Rodriguez en riktigt bra årslön. Pengarna spenderade han däremot inte på cava och tapas, utan de investerade han istället i en butikslokal. En sak var han säker på: Festina-klockor var grejen. Och om en enkel spansk affärsman var intresserad av att köpa 15 klockor på rak arm, ja då måste det finnas stora möjlighetern till att sälja många klockor på egen hand.

Ett klock-äventyr

Så småningom hade Rodriguez samlat på sig tillräckligt med kunskap för att kunna köpa in bra, men okända, schweiziska klockor som han lyckades sälja med god vinstmarginal i Spanien.

Även om Festina var ett av de populäraste klockorna jobbade Rodriguez också med många andra, mindre, märken.

Schweizarna var glada över att komma in på den spanska marknaden, och de spanska kunderna var glada över sina högkvalitativa schweiziska klockor.

Och resten är historia.

Med årene lyckades Rodriguez faktiskt med att köpa rättigheterna till märket «Festina», utöver en rad andra, spännande märken som Jaguar, Candino, Calypso, Perrelet, Soprod och Lotus.

Festina-klockor idag

Idag går det att hitta en mängd snygga Festina-klockor. Även här på Klockor.se. Lägg märke till den höga kvalitén på dessa klockor. Det schweiziska arvet kommer tydligt fram, och inte bara på utsidan där en Festina-klockor bär på en unik, tidlös elegans. Precis som i livet är det det inre som räknas och en Festina-klocka föds från klassisk schweizisk kvalitet som sträcker sig tillbaka till 1902, något som alla ägare till en Festina känner till. Här handlar det om traditionell schweizisk kvalitet, och är du intresserad av kvalitetsklockor så vet du att detta är värt en hel del.

Schweizisk kvalitet på armen

Festina är idag ett spanskt märke med en stark schweizisk historia som backas upp av ledande quartz-teknologi. Och det är värt att notera att från 1902 fram till idag finns en obruten linje i förhållande till Festina-klockorna.

Vare sig du väljer en supersportig modell som Festina Originals, eller en mer stilren klassiker som Festina Chrono, vet du att du får ett kvalitetsur med schweizisk historia – till ett mycket bra pris.

En klocka som kommer att vara livet ut, till ett av marknadens bästa priser.

När du nu känner till historien om Festina kan du ju också berätta för vänner och bekanta (när de undrar över din nya klocka) att det är en schweizisk-spansk klocka med lång tradition du har på armen. En europeisk topp-klocka.
  Laddar...